S datumom 27. studenim 2021. završio je ciklus od 10 origami radionica za početnike u Rođendaonici Bijesna glista u Sisku. Oko 30-tak djece mlađeg uzrasta sudjelovalo je u radionicama koje su se održavale subotom od 10:30 do 12:00 pod vodstvom instruktorice origamija Nade Tušak, koja već oko 30 godina drži origami radionice uglavnom za osnovnoškolce, a povremeno  i za odrasle. Pored usvajanja privih koraka iz ove plemenite vještine savijanja papira koja svoje korijene vuče iz 5. stoljeća u Japanu,  svaka radionica je uključivala i zabavni dio  u obliku pokusa ili natjecanja.

Na kraju ovog malog origami tečaja polaznici su dobili zahvalnice.

Budući da je ovaj ciklus radionica bio namijenjen pravim početnicima izbor motiva je morao biti u skladu s tim pa smo prvo učili kako se rade jednostavni motivi od A4 papira kao što su origami pismo-koverta, kapa, čamac i kutija od pravokutnika A4. Čamce smo odmah testirali u „škafu“ s vodom kako bismo se uvjerili da li plove. Plovili su sve i jedan! Od istog formata smo učili kako se radi concord avion. Budući da je bilo lijepo vrijeme organizirali smo vrlo zabavno natjecanje aviona u najduljem letu ispred Bijesne gliste, koje je kod djece pobudilo veliko zanimanje pa smo ga morali ponoviti i na sljedećoj radionici. Od novinskog papira radili smo kape i pucaljke. Kape smo naravno  morali isprobati na glavi uz puno smijeha i veselja. Djeca su saznala da se ove kape mogu koristiti protiv jakog sunca kao i u drugim situacijama. Pucaljke su stvarno pucale skoro kao petarde pa smo dobili ideju kako bi bilo bolje da za zimske praznike umjesto petardi radimo pucaljke koje su bezopasne za razliku od petardi.

Zatim smo učili kako se radi kvadrat A4 golim rukama bez škara  i bez bilo kakvih tehničkih pomagala. Od tog formata smo radili gatalice, čaše, labudove, kutije, zvjezdice  i druge motive. Djeca su također naučila što treba napisati na gatalicu kako bismo se zabavili „proričući sudbinu“ kako će se kome zvati budući muž/žena, koliko će imati djece i dr. Čaše smo testirali tako da smo u njih lijevali vodu i pili iz njih. Uvjerili smo se da origami čaše doista mogu zamijeniti prave čaše kad nam zatrebaju.

Kako se približavao kraj ovog ciklusa od 10 radionica vrijeme je bilo za nove izazove: naučili smo raditi origami borove, „kristale“ za Božićna drvca i držače za olovke. Za djecu koja su redovitije dolazila ovo su bili zadaci primjerene težine, a ostalima smo naravno morali malo pomoći jer su motivi bili malo zahtjevniji.

Origami je puno više od zabave za djecu i namijenjen je za sve uzraste. Pored njegove dokazane terapeutske uloge origami rješenja se koriste u automobilističkoj industriji, svemirskim tehnologijama,  mikrokirurgiji i brojnim drugim područjima. Pored njegove utilitarne vrijednosti origami ima svoju vrijednost u razvoju fine motorike, timskog rada, kreativnosti i u njegovanju smisla za ljepotu i sklad. U ovo doba video igrica origami je povratak u treću dimenziju i realnost koju dijete ne samo percipira već i oblikuje i stvara.

Budući da su pojedina djeca i roditelji izrazili želju za novi ciklus radionica, postoji mogućnost o organizaciji origami radionica u proljeće za srednji nivo znanja namijenjenog za djecu koja već znaju osnovno.

Nadamo se da će ovo znanje iz origamija biti poticaj za djecu, a i odrasle da se nastave baviti s origamijem i izvan naših radionica.

 

Nada Tušak, mag. prim. educ.